Πάσχα

Επεισόδιο Δέκατο Τέταρτο

Η εβδομάδα των Παθών. Συμβολισμός και ζωή προχωρούν χέρι-χέρι. Το χωριό ξυπνάει από τον χειμερινό λήθαργο και εσύ είσαι από τους πρώτους που φθάνουν, συνήθως δεν περιμένεις καν να αναστηθεί ο Λάζαρος. Δεν χρειάζεται να πάρεις κανένα τηλέφωνο για να μετρήσεις παρουσίες, ξέρεις ότι θα είναι όλοι εκεί, γιατί έτσι κι αλλιώς Πάσχα και Άνω Χώρα είναι ταυτισμένα στο μυαλό σας. Η γιαγιά έχει ήδη ανέβει από τις αρχές Απρίλη και η ξυλόσομπα στο σαλόνι έχει ήδη ψήσει τα πρώτα κάστανα. Φτάνεις και η πρώτη σου δουλειά είναι να βάλεις εκείνο το πουλόβερ που «στο βάζω πάνω πάνω στη βαλίτσα, να το φορέσεις με το που θα κατέβεις από το λεωφορείο«. Ναι ρε μαμά, μην ανησυχείς, αφού έτσι κι αλλιώς με το που με βλέπει η γιαγιά δεν μου λέει «καλωσήρθες» αλλά «πω πω, κακουπόπαθα, τι φοράς βρε συ? Βάλε ένα μάλλινο να ζεσταθείς μη μου κρυώσεις και είσαι από τον τόπο«. Αυτό το «από τον τόπο» πέρασαν πολλά χρόνια για να το καταλάβεις. Δεν ήθελες να είσαι «από τον τόπο» όταν πήγαινες εκεί, ήθελες να επιστρέφεις «στον τόπο«. Στον τόπο σου.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ήταν πάντα περίεργη, υπήρχε μια μυστική συμφωνία να μην ξενυχτήσεις πολύ, να μην ξεσαλώσεις και σε πούνε άπιστο. Έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα έπρεπε να πας και στην εκκλησία, και όχι απλά για να παρακολουθήσεις την λειτουργία. Στο ιερό, τα υποψήφια παπαδοπαίδια δίνατε αγώνα καθημερινά για το ποιος θα βγει κρατώντας τις λαμπάδες και τα εξαπτέρυγα σε κάθε ευαγγέλιο, με τη μεγαλύτερη μάχη να γίνεται φυσικά την Μεγάλη Πέμπτη που είχε τα δώδεκα ευαγγέλια και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν είχαν όλα την διάρκεια. Αν ήσουν τυχερός θα έβγαινες στο έκτο ή στο όγδοο που εξασφάλιζαν την μεγαλύτερη διάρκεια εμφάνισης μπροστά στο ευσεβές κοινό και θα είχες και την ευκαιρία να ρίξεις και μια λοξή ματιά στη γιαγιά που σε καμάρωνε από τον γυναικωνίτη.

Το Μεγάλο Σάββατο έφερνε εκείνο το ενοχλητικό πρωινό ξύπνημα και την αγωνία να προλάβετε να κοινωνήσετε, αλλά μετά έτρωγες – για ανταμοιβή – την πρώτη σοκολάτα ύστερα από έξι ολόκληρες μέρες και τα ξεχνούσες όλα. Και το βράδυ φυσικά, στον επιτάφιο, όλα σου φαίνονταν μαγικά, η πομπή με τα κεριά μέχρι τον Άη Θανάση και πάλι πίσω, τα δυναμιτάκια που δυσκόλευαν την επικοινωνία με τις ήδη βαρύκουες γιαγιάδες και το «Χριστός Ανέστη» που έμοιαζε με λύτρωση. Ύστερα γρήγορα σπίτι για φαγητό, ο μπαμπάς να είναι ο μόνος που τρώει μαγειρίτσα κι εσύ με την μαμά να τρώτε την αγαπημένη σας χοιρινή μπριζόλα – αναντικατάστατο γεύμα σε κάθε της έξοδο στο Ηράκλειο.

Μετά ξημέρωνε Κυριακή και εσείς δεν σουβλίζατε ποτέ, προτιμούσατε το ψήσιμο στη σχάρα, με τον μπαμπά να παλεύει από το πρωί να κρατήσει τα κάρβουνα ζωντανά και εσένα να σου έρχεται να λιποθυμήσεις από τον καπνό. Έπειτα κάνατε βόλτα στο χωριό να δείτε τι έφτιαξαν οι άλλοι και καταλήγατε συνήθως στο σπίτι της κυρίας Λαμπρούλας που, λόγω της γιορτής της, είχε στηθεί γλέντι τρικούβερτο. Σου άρεσαν πάντα τα γλέντια στο χωριό, όχι τόσο γιατί δεν γλεντούσες και στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα, αλλά γιατί είχαν κάτι που σπάνια το έβρισκες αλλού: ήταν αυθεντικά.

Φέτος δεν θα πας. Τα είχες κανονίσει όλα, αλλά νίκησε η ανάγκη να είστε όλοι μαζί στην Αθήνα. Εντάξει όχι όλοι, κάποιοι θα λείπουν – κι ας παρακαλάς εσύ για Ανάσταση. Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς η Ανάσταση συμβαίνει μόνο με τον άνθρωπο δίπλα σου.

13 Replies to “Πάσχα”

  1. Γιώργο, όσο κι αν παρακαλάμε γμτ δεν έχει. Γι αυτό όπως θα κατάλαβες κι εσύ εστιάζουμε σε όσους έχουμε ακόμα.

    Με γύρισες πίσω σε χρόνια παλιά κι ευτυχισμένα. Καλή δύναμη!

    Μου αρέσει!

  2. Kαλησπέρα! Ωραίο ταξίδι αναμνήσεων…Θα μου άρεσε να είχα και εγώ αναμνήσεις από μια γιαγιά στο χωριό, από τις παραδόσεις ενός χωριού, αν ήμουν από χωριό.
    Δυστυχώς κανένας γονιός μου δεν είχε χωριό και οι αναμνήσεις μου είναι από τις γιορτές στην πόλη. Αλλά οι παραδόσεις διατηρούνται!!
    Και συμφωνώ ότι Ανάσταση συμβαίνει μόνο με τους δικούς σου ανθρώπους δίπλα σου, όπου και αν είσαι!
    Καλές γιορτές εύχομαι
    Να περάσεις καλά, όπου και αν είσαι, δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα!

    Μου αρέσει!

  3. giorgo mou sou euxomai kalo pasxa kai kali anastasi.
    kai egw de tha eimai sto xwrio fetos, alla kai ti de tha dina na gyrnousa pisw stis meres pou me to ftaname amesws pairname to 41203, panta to mperdeua me to 202 tis roulas, gia na trexeis amesws spiti mas na paixoume xwra tou paramythiou. Pasxa itan tote pou eipes tin apisteuti ataka, molis eida ti labrini kagelwsa, opws kagelo itan kai ta mallia tis! gelaw para poly, eixame trela tote me to na magnitofwnoume tis fwnes mas, thymasai?
    tha ithela na prospathisoume tou xronou na eimaste ekei kai na vrethoume ligo pio konta sto synaisthima ekeino pou mas epnige kathe fora pou plisiaze pasxa! to therapeutiko pasxa, pasxa iero, pasxa mega, pasxa twn pistwn.
    se agapw poly. polla filia kai elpizw na se dw syntoma.
    dafni

    Μου αρέσει!

    1. Του χρόνου θα είμαστε εκεί ο κόσμος να χαλάσει – μου είπε και η Λαμπρινή ότι άλλαξε θέση το ping pong και πρέπει να κάνουμε πρωτάθλημα-reunion. Μόλις φτάσω θα πάρω αμέσως το 298, θα φέρω και μια χρωματιστή TDK και θα ξαναζήσουμε το «πόσα λεπτά έχει η ώρα? – 40.» 🙂
      Περιμένω πως και πως να ξαναβρεθούμε, όχι μόνο για να θυμηθούμε τα παλιά αλλά και για να ζήσουμε τα καινούρια. Να περνάς πολύ πολύ καλά. Σ’αγαπώ πολύ.

      Μου αρέσει!

  4. «Καλή Ανάσταση σε ότι έχεις μέσα σου και θες να αναστηθεί», μια ευχή που μου είπαν κάποτε και δεν την έχω ξεχάσει…. Καλό Πάσχα! Να περάσετε καλά!

    Μου αρέσει!

  5. Μακάρι οι προσευχές και τα παρακάλια μας να εισακούγονταν…δεν θα νιώθαμε παντού μισοί από την απουσία Της, δεν θα μοιραζόμασταν σε νησί και πόλη…
    Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, Γιωργάκο μου, παραμένουν κοντά μας όσο δεν τους ξεχνάμε. Γι’ αυτό συνέχισε να μας θυμίζεις όμορφες στιγμές από ένα πανέμορφο παρελθόν για να μπορούμε να ζήσουμε το παρόν μας…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε