Εδώ, στην αιχμή του χρόνου

 

Diego Velazquez, The Surrender of Breda
Diego Velazquez, The Surrender of Breda

Στέκομαι λίγο αναποφάσιστα. Εδώ, όχι ακριβώς στην ρωγμή του χρόνου, στην αιχμή του μάλλον. Εκεί που φτάνει ο χρόνος φέρελπις, τροπαιοφόρος στιγμών, αλλά μάντης κακών. Αναποφάσιστος ο χρόνος, αδύνατον να καταλήξει. Και καταλήγω εγώ σε στιγμές που ποτέ δεν τους έδινα σημασία. Στο βλέμμα της γιαγιάς την στιγμή που μετράει τα χρήματα στο πορτοφόλι της μπροστά από το ταμείο του σουπερμάρκετ. Στο χέρι του μπροστινού μου που τρέμει την στιγμή που παίρνει τα κουτιά της εβδομάδας από το φαρμακείο. Στα πόδια του εργάτη που λυγίζουν την στιγμή που σηκώνει τα τσουβάλια με το τσιμέντο για 4 ευρώ την ώρα. Η ζωή μας έχει υποτιμηθεί, αν μπορεί κανείς να πει ότι είχε ποτέ της εκτιμηθεί. Κι όμως οι αντιδράσεις δεν είναι εκείνες που θα περίμενες και οι αναλύσεις δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στα αίτια, όχι μόνο των όσων γίνονται αλλά κυρίως των όσων δεν γίνονται. 

Αδυνατώ να ερμηνεύσω τους γύρω μου γιατί απλά αδυνατώ πρωτίστως να ερμηνεύσω εμένα. Σήμερα είμαι χρεοκοπημένος, επίσημα, κουβαλώντας όλα εκείνα τα ακρωνύμια που δεν έπρεπε να λάβουν χώρα, που δεν έπρεπε να συμβούν στην χώρα. Σήμερα είμαι Αργεντινός, Ρώσος, Ισλανδός, Αφρικανός. Σήμερα είμαι pig, τεμπέλης, κομπιναδόρος, φοροφυγάς. Σήμερα είμαι απολιτίκ, εγωιστής, ζω σε μια φούσκα που έσκασε με θόρυβο, ζω με δανεικά, λαθραία, εις βάρος των άλλων. Σήμερα είμαι εδώ για να τιμωρηθώ. Και πρέπει να πω ευχαριστώ.

Ο καιρός κερνάει στρίμωγμα κι εγώ τσουγκρίζω ανεμελιά. Εθελοτυφλώ επίτηδες, προσπερνώ την πίεση για να μην μείνει από λάστιχο η ελπίδα. Απορρίπτω τις ετοιματζίδικες λύσεις των αυτοαποκαλούμενων ηγετών και ψάχνω μέσα στο πλήθος πρόσωπα οικεία. Σε αυτό το πλήθος που δεν έχει ξεσηκωθεί, όπως δεν έχω ξεσηκωθεί κι εγώ. Μπορεί να είναι αυτισμός. Μπορεί και άρνηση. Καταλήγω να με κατηγορώ όχι για όσα θέλουν οι άλλοι να νιώσω ενοχές, αλλά για την αδυναμία μου να τους κάνω να σταματήσουν να μου απευθύνονται. Καταλήγω να με κατηγορώ γιατί σήμερα με χρεοκόπησαν κι εγώ δεν είχα την δύναμη να τους πω ότι απλά δεν έχουν δικαίωμα να με ορίζουν.

Εδώ, στην αιχμή του χρόνου, φταίω εγώ.

20 Replies to “Εδώ, στην αιχμή του χρόνου”

  1. Ναι, αλλά η συνειδητοποίηση της ευθύνης (μας) είναι ένα τουλάχιστον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και για μένα η μεγαλύτερη ευθύνη που γεννά η εποχή είναι η επιλογή αυτών που ορίζουν τις τύχες μας. Αυτών που διαπραγματεύονται το μέλλον. Ξεκαθάρισμα, δικαιοσύνη, κάθαρση. Μόνο έτσι.

    Μου αρέσει!

  2. Ολους μας πνίγει το ίδιο άδικο, Κι όλοι νιώθουμε την ίδια απελπισία. Να μην ξεχνάμε όμως, όλοι μαζί, πως όταν περάσει το πένθος θα έρθει η ώρα της εκδίκησης.
    Πανέμορφο, πανέμορφε.

    Μου αρέσει!

  3. @Νέστορας, @Silia @kihli χαίρομαι που συμφωνούμε. 🙂

    @karagiozaki Ακριβώς αυτό. Έχουμε ευθύνη για τις επιλογές μας. Ας δούμε τι θα βγει από τις κάλπες που θα στηθούν σύντομα.

    @Theorema Η λέξη εκδίκηση με τρομάζει λίγο για το τι μορφή θα έχει. Προτιμώ την δικαιοσύνη – που όμως επίσης νομίζω ότι είναι η πρώτη που χρεοκόπησε. (Άσχετο: Πουλάκι μου ήσουν το 1000ο σχόλιο του blog. Χρωστάω κέρασμα. 🙂 )

    @Τσαλαπετεινός: Δεν είμαστε μόνοι, όχι. Μακάρι να καταφέρουμε να δείξουμε κάποια στιγμή πόσοι είμαστε σε αυτούς που πρέπει να το (μας) δουν.

    Μου αρέσει!

  4. εδώ, στην αιχμή του χρόνου, φταίω κι εγώ…
    δε με ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια κανενός, παρά μόνο να φανεί το δικό μου φως κι αυτό προσπαθώ …
    δε θέλω να εκδικηθώ κανέναν…
    επίσης δε θέλω να διχαστώ ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και στην επανάσταση…

    έν δυο τρία απ απ …
    από δυό βήματα μπρος μου γνέφεις και σου γνέφω καλημέρες

    Μου αρέσει!

  5. Η ζωή μας έχει όντως υποτιμηθεί γιατί κάποιοι υπερεκτίμησαν τη δική τους. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη και τον τρόπο να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας ορίζουν, έχεις απόλυτο δίκιο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε