Δαμάζοντας τα κρίματα

Mark Chagall, Rain

Mark Chagall, Rain

Θα προσπαθήσουν να σε πείσουν με ό,τι τρόπο μπορούν. Έρχονται εκλογές και είναι έτοιμοι να σου ξεσκίσουν το μυαλό. Ο «μαζί τα φάγαμε» θα φύγει αλλά το σύνθημά του είναι το νέο 2+2=5 του Μεγάλου Αδερφού. Να κοίτα, στην Ζάκυνθο βγήκαν όλοι τυφλοί, στο ΙΚΑ έχτισαν βίλες, οι «δεν πληρώνω τα διόδια» κοστίζουν εκατομμύρια, οι γιατροί παίρνουν φακελάκια, οι εφοριακοί βάζουν χρήματα στο συρτάρι, στις πολεοδομίες βγαίνουν παράνομες άδειες, οι οδηγοί δεν τηρούν τον Κ.Ο.Κ και ένα σωρό άλλα μικρά, μεγάλα, μεγαλύτερα σκάνδαλα που συμβαίνουν δίπλα σου, μπροστά σου, πίσω από την πλάτη σου, εις βάρος σου, με την ανοχή σου, με την συμμετοχή σου. Να φέρεις αντίρρηση δεν μπορείς, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών αποκαλύπτουν την βρωμιά, την παρανομία, το μεγάλο φαγοπότι.

Μπορείς να πεις ότι δεν γίνονται; Όχι βέβαια, φυσικά και γίνονται, φυσικά και γινόντουσαν και δυστυχώς ίσως εξακολουθήσουν να γίνονται. Το ξέρεις, το ήξερες, θα το ξέρεις, σε ενοχλεί, σε ενοχλούσε και θα σε ενοχλεί. Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί; Φυσικά και πρέπει αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε κοινωνία και όχι ένας κανιβαλιστικός θίασος.  Και τότε που είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί που θα σου πιπιλίσουν τον εγκέφαλο, βομβαρδίζοντάς τον καθημερινά και μέχρι την ημέρα των εκλογών με όλα όσα – παράνομα, σύμφωνοι – έκανε ή κάνει ο διπλανός σου, ο θείος σου και ο συνάδελφός σου δεν θα το κάνουν επειδή πράγματι ενδιαφέρονται για την εξάλειψη της παρανομίας. Θα το κάνουν γιατί θα προσπαθήσουν μανιωδώς να στρέψουν την προσοχή σου από τις δικές τους πολύ μεγαλύτερες (το μέγεθος εδώ μετριέται σε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ) παρανομίες οι οποίες, επιτέλους, κατάλαβέ το, μας έκαναν τον πιο αδύναμο κρίκο σε ένα παιχνίδι που έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Δεν είναι η βίλα του υπαλλήλου του ΙΚΑ που σε έστειλε μέσω Καστελόριζου στο ΔΝΤ, ούτε το κόκκινο φανάρι που πέρασες, ούτε η ανακύκλωση που δεν έκανες. Και δεν σου λέω ότι καλώς πέρασες το φανάρι με κόκκινο, σου λέω ότι δεν είναι αυτό που σου μείωσε τον μισθό ή σε έστειλε σπίτι σου άνεργο. Το κόκκινο φανάρι που πέρασε ο δήθεν τυφλός της Ζακύνθου πηγαίνοντας προς την παράνομα χτισμένη βίλα του που χρηματοδότησε μέσω δωροδοκιών είναι δείγματα μιας κοινωνίας που έμαθε να λειτουργεί εις βάρος του ίδιου της του εαυτού, καταστρέφοντας αυτό που υποτίθεται ότι ως ένα βαθμό ήταν το πλεονέκτημά της – οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της. Και τώρα, μπροστά στην καταστροφή, οι δεσμοί αυτοί πρέπει να καταστραφούν, στρέφοντας τον έναν ενάντια στον άλλο και όχι όλους μαζί ενάντια σε αυτούς που τους οδήγησαν στην καταστροφή. Αναδεικνύοντας την σαπίλα της βάσης της κοινωνικής δομής καταφέρνεις να βάλεις κάτω από το χαλί την σαπίλα της κορυφής της. Τα μεγάλα σκάνδαλα που οδήγησαν στην καταστροφή, οι μίζες, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι υπρτιμολογήσεις έργων, οι Oλυμπιακοί, η Siemens, οι δημόσιοι οργανισμοί που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, τα εξοπλιστικά συστήματα, το χρηματιστήριο, τα Βατοπέδια και ένα σωρό άλλα, ως δια μαγείας εξαφανίζονται μπροστά στην ανάδειξη της ατομικής ευθύνης ανθρώπων που – ναι, παρανόμως, εννοείται – χρησιμοποίησαν το σύστημα για το δικό τους συμφέρον. Έτσι, μπροστά στις εκλογές, θα (προσπαθήσουν να) σε κάνουν να πιστέψεις για άλλη μια φορά ότι εκείνοι που σε οδήγησαν στην καταστροφή θα έρθουν τώρα για να σε σώσουν από τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι ανομίες τους έχουν παραγραφεί, τα λάφυρα της πολυετούς ληστείας τους είναι πλέον καλά κρυμμένα και ασφαλισμένα και το μόνο που τους μένει είναι να παλέψουν λυσσασμένα για τα κεκτημένα τους. Εντωμεταξύ τα δικά σου κεκτημένα έχουν καταπατηθεί, ο ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια γίνεται πραγματικότητα, οι μισθοί συντηρούν σπίτια που ετοιμάζονται να περάσουν στις τράπεζες κι εσύ νιώθεις και (περισσότερο) ένοχος και απολογούμενος.

Μην τους αφήσεις να σε πείσουν. Είναι άλλο να είσαι μέλος του πιο αδύναμου κρίκου ενός συστήματος που καταρρέει και άλλο να σε πείσουν ότι η δική σου συμβολή είχε το μεγαλύτερο βάρος στην κατάρρευση. Δεν τα φάγαμε μαζί, εκτός κι αν νομίζεις ότι ένα σκυλί που τρώει το ξεραμένο ψωμί που του πετάει μια παρέα που τρώει με χρυσά κουτάλια έχει συμμετάσχει ισότιμα στο τραπέζι. Και τώρα ανέλαβε την μία και μοναδική ευθύνη σου. Βρες εκείνους που πιστεύεις ότι θα ενδιαφερθούν όχι για εσένα προσωπικά, προσφέροντας σου ρουσφετολογικά μια θεσούλα ή μια άδεια οικοδομής, αλλά εκείνους που θα προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τις κοινωνικές δομές. Και γύρισε τα κρίματα που ετοιμάζονται να σε πλακώσουν κατά πάνω τους.

8 thoughts on “Δαμάζοντας τα κρίματα

 1. Stavrula

  Έτσι! Όχι μόνο μην αφήσεις να σε πείσουν αλλά αντέταξε τη δική σου αλήθεια, αυτή που δε αναφέρουν ποτέ στα παράθυρα της τιβι. Είμαστε πολλοί. Ας γίνουμε περισσότεροι.

  Μου αρέσει!

 2. katabran

  ανυπόληπτοι πολιτεία με δυο λόγια…
  κράτος, πολιτικοί, πολίτες…
  αν πάρουμε μια ηλεκτρονική ζυγαριά θα μάθουμε με ακρίβεια το μέγεθος της ευθύνης του καθενός;
  όχι, διότι πάντα θα υπάρχει μια άλλη ζυγαριά πιο ακριβής…
  οπότε ναι, από τους ανυπόληπτους πολιτικούς, είναι πολύ «έξυπνο» να περνάμε στους ανυπόληπτους πολίτες…
  αυτό συμβαίνει απλά…

  Μου αρέσει!

 3. serenata

  Υπάρχουν τα δικά μας λάθη που περιέργως ανακαλύπτουν προεκλογικά…και τα δικά τους ‘λάθη’.
  Και εδώ το μέγεθος μετράει!
  Η βιλάρα του Ρουσσόπουλου δεν είναι το ίδιο με το κόκκινο που πέρασα εγώ!
  Και αν εγώ δεν πήρα απόδειξη από το γιατρό δεν έχει το ίδιο βάρος με τα δισεκατομμύρια που τρώνε χρόνια και χρόνια αυτοί!
  Εγώ προσπάθησα να εξοικονομήσω δυο δεκάρες ενώ εκείνοι έκαναν περιουσίες!
  Αλλο να προσπαθείς καθημερινά να τα βγάλεις πέρα και άλλο να μην ξέρεις σε ποια πισίνα θα κολυμπήσεις σήμερα!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s