Τροία

Emile Nolde, Sea with Violet Clouds and Three Yellow Sailboats

Emile Nolde, Sea with Violet Clouds and Three Yellow Sailboats

Κάποιες φορές ξεκινάς να φύγεις χωρίς προορισμό, δεν υπάρχει καμία Ιθάκη να σε περιμένει και δεν είναι ούτε το ταξίδι ο σκοπός. Κάποιες φορές ξεκινάς να φύγεις, απλά γιατί δεν αντέχεις άλλο να μένεις στην λεηλατημένη Τροία. Αυτά τα ταξίδια μοιάζουν με μια μεγάλη ευθεία που σε στέλνει όσο πιο μακριά γίνεται. Φεύγεις γιατί σε κούρασε ο πόλεμος, κι ας κατάφερες να τον κερδίσεις με ένα μεγαλειώδες τρικ στο τέλος. Είναι τελικά ο ίδιος ο πόλεμος που σε νίκησε γιατί αυτός νικάει πάντα, ακόμα κι αν νόμισες ότι μπορεί ένας πόλεμος να επιτρέψει σε κάποιον τρίτο να βγει νικητής. 

Δεν έχει σημασία πώς θα φύγεις. Αν είσαι τυχερός σε περιμένει ένα καράβι στην ακτή με μεγάλα πανιά, αλλιώς πέφτεις μόνος στην θάλασσα και αρχίζεις το κολύμπι. Στην διαδρομή συναντάς νησιά και λιμάνια, δεν τολμάς όμως να τα πλησιάσεις, η ανάμνηση της Τροίας είναι ακόμα νωπή και η μυρωδιά της καμένης γης είναι ακόμα στα ρουθούνια σου. Φεύγεις, αυτό μετράει τώρα, τα λιμάνια ας ανοίξουν τις προβλήτες τους σε εκείνους που ψάχνουν αγκαλιές.

Ο σκοπός του ταξιδιού είναι ένας και τον ξέρεις. Πρέπει η φυγή να τρέξει πιο γρήγορα από την ανάμνηση. Αλλιώς αρχίζουν τα ναυάγια.

17 thoughts on “Τροία

  1. karagiozaki

    Eντάξει. Ήρθε η ώρα της Τροίας. Το ξέρεις. Αυτό έχει σημασία.
    Ήρθε, θα τη ζήσεις κι’αυτή και μετά θα φύγει. Για να δώσει τη θέση της σε κάτι άλλο, καλύτερο. Ξημερώνει και βραδιάζει. Και μετά ξημερώνει ξανά. Γιατί έτσι. 🙂

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Τροία | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s