Μη λες αντίο

Claude Monet, Étretat, der Strand und La Porte d'Amont

Claude Monet, Étretat, der Strand und La Porte d’Amont

Αμήχανος είναι πάντα ο αποχωρισμός, οι σκέψεις αδυνατούν να συναντήσουν λέξεις, μόνο επιφωνήματα, γκριμάτσες και πόδια που τρέχουν μακριά, όλα νεύματα μιας βουβής στιγμής. Ο αποχωρισμός βέβαια είναι το τυπικό τελευταίο ραντεβού, ο ίδιος ο χωρισμός έχει συντελεστεί καιρό πριν, τότε που έληξαν τα σημεία στίξης και δεν σου βρίσκεται πια ούτε ένα τόσο δα θαυμαστικό να ακουμπήσεις την πλάτη σου, και κυρίως ούτε ένα ερωτηματικό, αυτό που πάντοτε ήταν το σωστό αντικλείδι για όλες τις πόρτες ασφαλείας. Τώρα ανασφάλεια και καψόνι στα όρθια. 

Έτσι όπως κλείνει ο κύκλος και βρίσκεσαι απότομα μπροστά στην βίαιη συνάντηση του τέλους με την αρχή του, ξανακοιτάς όλη αυτή την τόσο ρεαλιστικά δοσμένη εικονική πραγματικότητα και δεν θέλεις να σβήσεις ούτε κόμμα. Κι ας άνοιξες ηθελημένα ο ίδιος την κλειδαρότρυπα στους άλλους, κι ας είναι τώρα αυτή η κλειδαρότρυπα που δεν θέλεις να μένει ανοιχτή. Από κάπου ήθελες να μπει αέρας σε καιρούς ασφυκτικούς, και να που μπήκε, και να που τώρα έχουν ανοίξει πόρτες ολόκληρες και ίσως για αυτό δεν έχεις ανάγκη πια μια μικρή σχισμή. Οι εικονικοί φίλοι έχουν πρόσωπα που χαϊδεύεις, χέρια που πιάνεις και στόματα που φιλάς, δεν χρειάζεται πια να είναι εικονικοί, ή τουλάχιστον δεν χρειάζεται να είναι και αυτό. Ήρθαν και κάθισαν δίπλα στους άλλους, τους παλιούς, τότε που γνωρίζαμε κόσμο προσποιούμενοι ότι παίζουμε σε μια οθόνη, πριν μάθουμε να τον γνωρίζουμε πίσω από αυτήν.

Οι μικρές διαδρομές στον χρόνο δείχνουν γρήγορα βήματα, οι μεγάλες αντοχή. Ό,τι μπορεί να σηκώσει ο καθένας. Και αφού δεν έμεινε κάτι άλλο να γίνει, αφού έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας τρόπος να μιλήσεις σε εσένα για εκείνη, τώρα πρέπει κάπως να δικαιολογηθεί και ο τίτλος, να χαθούν τα επεισόδια και να βρεις άλλα. Γιατί αν έμαθες έστω κάτι εδώ μέσα, είναι το να μη λες αντίο. Να λες εις το επανιδείν.

17 thoughts on “Μη λες αντίο

 1. kovovoltes

  Το χειρότερο που έπαθα δεν είναι αυτές οι «δύσκολες» για το στομάχι λέξεις που διάβασα…Είναι ότι δεν ήξερα την αιτία για την έναρξη των επεισοδίων σου…Θα σου πω ότι τώρα, ένα παραπάνω, όχι απλά πρέπει να πεις εις το επανιδείν, αλλά να βρεις ΑΜΕΣΑ νέα επεισόδια. Και θα ήταν τιμή μου να τα παρακολουθώ. Με κομμένη ανάσα…
  *σου στέλνω μια αγκαλιά. Με αγάπη και σεβασμό…

  Μου αρέσει!

 2. bibliothekarios

  Τέλος πάντων. Εγώ ήθελα να σου αφήσω αυτή τη φράση του Καρούζου- αμφέβαλα αν μπορώ ή όχι να το κάνω, αλλά να πάνε στο διάολο οι αμφιβολίες. Είναι από την απομαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας του με τον τουμπίστα και πεζογράφο Γιάννη Ζουγανέλη («Δέντρο», τ. 177-178, σ. 54-55):

  «… Από τότε που πέθανε η μάνα μου, αισθάνομαι σαν να προέρχομαι απ΄το άπειρο, σαν να μην έχω πηγή, σαν να μην πηγάζω από πουθενά… Έχει κοπεί – το είπες προηγουμένως κι εσύ- ο ομφάλιος λώρος…»

  Μου αρέσει!

 3. Κωνσταντίνος

  21.05 το ποστ, τώρα το βλέπω…
  Η πρώτη μου σκέψη εγωιστική, περιορισμένη μέσα στα στενά περιθώρια του μυαλού, «Μα καλά, ανήμερα της γιορτής μου βρήκε?».
  Η δεύτερη όμως, την οποία και εσύ βοήθησες να ταξιδεύει πέρα από αυτά τα περιθώρια και να ψάχνει πιο βαθιά, βλέπει το ποστ σαν ένα δώρο, μια νέα ευκαιρία και έχει να σου πει ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», αναμένοντας νέα επεισόδια και συγκρατώντας τη ρίγη συγκίνησης που συνόδευσε τις τελευταίες λέξεις όσο και τόσα άλλα ποστ…

  Εις το επανιδείν!

  Μου αρέσει!

 4. lefti

  Θα ‘θελα να σου πω πολλά, αλλά…δε βγαίνουν.. έχουν κολλήσει στο λαιμό οι λέξεις.
  Εις το επανιδείν ! Αυτή η λέξη περικλείει θετική ενέργεια μέσα της και μου αρέσει.
  Και σε ευχαριστώ για πολλά..
  Nα είσαι καλά.

  Μου αρέσει!

 5. Kostas Outsider

  Αποχωρισμός, μικρός θάνατος, σκοτεινά βλέμματα και τέλος μοναξιά και θλίψη, φυσικά το «αντίο» δεν έχει υπόσταση, θα ήταν μια ακόμα κοινοτοπία στον πλαστό τούτο κόσμο που βαδίζουν οι σκιές μας. Το αγρίμι ξυπνά με το φευγιό μα δε δαγκώνει με τιποτένια αντίο, λουφάζει φοβισμένο στην τρύπα του και τα μάτια του γεμίζουν με την αγωνία του ονείρου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s