Τα πιο ωραία λαϊκά

 

Nicolas Poussin
Nicolas Poussin

Γυρνάνε οι μέρες από δρόμους υγρούς σε δρόμους έρημους και τα αυτιά ψάχνουν και πάλι μουσικές για να καλύψουν την σιωπή της πόλης. Μέσα από άδεια μαγαζιά μια φωνή σου φωνάζει με ένα παράπονο πικρό θα σε καλησπερίσω και με ένα χαμόγελο ζεστό θα σε καλημερίσω κι εσύ θυμάσαι πάλι πώς καλύπτονται πληγές με μια τόση δα πενιά. Προχωράς με τα χέρια στις τσέπες του μπουφάν, το βλέμμα σου έχει πια εκπαιδευτεί, κρατάει αποστάσεις, ζυγίζει καταστροφές, μετράει απώλειες, κι αν είναι η μοίρα μου σακατεμένη δεν φταίει ο κόσμος ούτε κι εσύ. Τα πόδια σου πατούν σε λακούβες, τα παπούτσια σου λιώνουν, οι κάλτσες σου βρέχονται από μαύρα νερά, χωρίς το σύννεφο νερό δεν κατεβαίνει ούτε το δάκρυ χωρίς καημό. Η πόλη σκοτεινιάζει, οι διαθέσεις σκοτεινιάζουν, η νύχτα λέει άλλα παραμύθια πια, χωρίς να ζουν αυτοί καλύτερα, νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, το σκοτάδι είναι βαθύ. 

Ο ορίζοντας χάνεται πίσω από μαυρισμένες πολυκατοικίες και όνειρα που ασφυκτιούν σε διαμερίσματα γεμάτα, οι τοίχοι πια δεν ορίζουν χώρους αλλά χρόνους ασφυκτικούς, κι όλα μοιάζαν ουρανός και ψωμί σπιτίσιο κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό γλυκό ψωμί. Δεν θέλεις να γυρίσεις σπίτι, σου αρκούν οι απουσίες γύρω σου, σου αρκούν οι πατημασιές των άλλων σε άσφαλτο νωπή, είχα έναν παλιόφιλο, τα ίχνη του έχω χάσει. Κάθεσαι σε μία στάση λεωφορείου, μπροστά σου περνούν περιπολικά, στα ασθενοφόρα χαμηλώνεις το βλέμμα, δεν θέλεις να ξέρεις, δεν το αντέχεις πια, μια Κυριακή, ποιος το περίμενε πως θα ‘ταν Κυριακή. 

Τα λαϊκά που σε μεγάλωσαν έχουν δοθεί σε μια νιότη ακριβή κι εσύ μεγαλώνεις μαθαίνοντας να ξορκίζεις τον καιρό. Στον κόσμο που ‘ρθαμε χορτάσαμε γκρεμό, αλλά κάποια στιγμή μπορεί και να μάθουμε να πετάμε.

14 Replies to “Τα πιο ωραία λαϊκά”

  1. Και με παράπονο και με χαμόγελο και με σκοτάδι και με ουρανό…το μαζί μετράει…Μαζί όλα παλεύονται αλλιώς…;)
    *η nefosis είπε τη σωστή λέξη για το «πάντρεμα» σου…
    **μου αρέσει πολύ που συνδυάζεις τα κείμενα σου με έργα τέχνης…πολύ 😉

    Μου αρέσει!

  2. Διαβάζοντας κάθε επεισόδιο σκέφτομαι πως βλέπω κάθε φορά τον κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια. Και μ’αρέσει. Σου το αφιερώνω:
    «Τι πιο όμορφο σ’ αυτή τη ζωή
    Απ’ την λάμψη των δικών σου ματιών
    Τι πιο όμορφο και πιο λαμπερό
    Σ’ έναν κόσμο που φοβάται το φως…»

    Μου αρέσει!

  3. «Διαβάζοντάς το μου ρθε κατευθείαν το «Αχ, ψεύτη κι άδικε ντουνιά, που άναψες τον καημό μου, είσαι μικρός και δε χωράς τον αναστεναγμό μου».

    Άσ΄το πίσω. Θετικές σκέψεις γιατί «Όσο καιν ακόμα τα καντήλια μας….» 😉

    Μου αρέσει!

  4. Να ‘σαι καλά χαμένο. Αυτής της πόλης οι δρόμοι είναι γεμάτοι ξόρκια. Το γράψιμό σου μερικές φορές μοιάζει σαν να τους περπατάμε ένα Κυριακάτικο μεσημέρι του χειμώνα («Έρημοι δρόμοι γερμένοι ώμοι και σπίτια ξένα σαν φυλακές…»

    Μου αρέσει!

  5. @ Nefosis: Πάντα έτσι δεν λειτουργεί η μουσική; (ευτυχώς)

    @ Ιφιμέδεια: Με καινούρια φτερά ε; 🙂

    @ Kovovoltes To μαζί μετράει, έχεις δίκιο. (Πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν οι πίνακες, είναι και μια δική μου προσπάθεια να ψάξω περισσότερο την ζωγραφική)

    @ Serenata Είπαμε να πετάξουμε, όπου κι αν είναι θα τον βρούμε. 🙂

    @ Katabran Γνωρίζει όμως πολύ καλά άλλες τρομερές μουσικές που μας κερνάει κατά καιρούς και πολύ μας αρέσουν 🙂

    @ Karagiozaki Πολύ μου αρέσει που έχουμε μαζευτεί όλοι οι ρομαντικοί εδώ μέσα. 🙂

    @ Αγάπη: Μόνο χαμογελάω 🙂 🙂 🙂

    @ Σόνια: Ε ξέρεις πώς είναι αυτά. Όχι πάντα, που και που.

    @ Renata: Πες μου τώρα πως δεν το έβαλα αυτό μέσα; (Και τα καντήλια είναι από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου)

    @ Μαν|ος: Αυτό δυστυχώς, αλλά θα το γυρίσουμε, που θα πάει.

    @ tremens Να είσαι καλά. 🙂

    @ bibliothekarios Τα καλά λόγια ορισμένων ανθρώπων μου μετρούν διπλά.

    @ Τσαλαπετεινός: Καταρχάς ισχύει ότι είπα και στον Βιβλιοθηκάριο και κατά δεύτερον έπρεπε να μπει και αυτό μέσα στο ποστ, έπρεπε.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε