Γωνίες

Η Κατερίνα φτιάχνει στα γρήγορα το φαγητό και το βάζει στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί θα έχει φέρει τη Νικούλα από το σχολείο, βγαίνει έξω, δεν βιάζεται, χρειάζεται αέρα, λίγο ακόμα και θα έμπαινε κι εκείνη σε κούτα, λίγο ακόμα και θα την νικούσε το πακετάρισμα της ίδιας της της ζωής. Η Νικούλα έχει σχολάσει ήδη και περιμένει στην αυλή χαμογελαστή, δεν έχει καταλάβει τίποτα, δεν έχει και να θυμάται τίποτα, μόνο χάδια είχαν για εκείνη και παιχνίδια ακριβά, μια φορά έφυγε το μηνιάτικο σε μια πορσελάνινη κούκλα, να την έχει η μικρή να θυμάται πώς την μεγαλώσαμε, να θυμάται ότι εμείς την μεγαλώσαμε, να μας φροντίζει όταν μεγαλώσουμε.

Γυρνάει και τρέχει για την κουζίνα, είναι έτοιμο το φαγητό, θα του το πάω εγώ, ελάτε κι εσείς να φάτε και κλείστε κανένα πατζούρι, δεν είναι η Ρήνια μας για τα δόντια τους, μιλάει σαν την μάνα της, κάποιος πρέπει να την αντικαταστήσει σήμερα που χάνει το πλατύσκαλό της.

Στρώνει το τραπέζι και φεύγει πάλι για να του πάει φαγητό, φτάνει και εκείνος κάθεται πίσω από το ταμείο, γιατί άργησες, πάντα αυτό της λέει, ούτε καλησπέρα, τι καλησπέρα δηλαδή, ούτε ένα βλέμμα δεν της ρίχνει. Μόλις τελειώνει την διώχνει από μόνος του, μην χασομεράς εδώ, πρέπει να έχετε τελειώσει με το πακετάρισμα μέχρι το βράδυ, βοηθήστε την μάνα σας με την μετακόμιση – με εσένα ποιος θα την βοηθήσει ήθελε να του πει αλλά κρατήθηκε, άστον να πιστεύει ότι τον φοβόμαστε, έτσι κι αλλιώς δεν έχει μάθει άλλον τρόπο για να δει τον σεβασμό.

Πίσω στο σπίτι, όλο το απόγευμα μάνα και κόρες να παλεύουν με τα κουτιά, άφησε η καθεμιά την γωνία που την όριζε και βρέθηκαν στο σαλόνι, η Ρήνια δεν ασχολήθηκε ξανά με την ντουλάπα, η Κατερίνα παράτησε τα ντουλάπια με τα σερβίτσια μισογεμάτα, η μάνα τους δεν ξαναπάτησε στο πλατύσκαλο, δεν θα τις έσωζαν οι γωνίες τους, μόνο ένας τρόπος υπήρχε πια, να σώσουν η μία την άλλη.

24 Replies to “Γωνίες”

  1. Ως μητέρα, σε διαβεβαιώ: δεν μεγαλώνεις/φροντίζεις τα παιδιά σου όταν είναι μικρά για να σε φροντίσουν κι εκείνα όταν μεγαλώσεις. Τα φροντίζεις από την πρώτη στιγμή της ζωής σου μέχρι την τελευταία στιγμή της δικής σου ζωής, αδιαλλείπτως και με ψυχή. Επειδή τα αγαπάς, επειδή θέλεις να τα κάνεις ευτυχισμένους ανθρώπους που μεγάλωσαν μέσα στην αγάπη και τη φροντίδα της οικογενειακής τρυφερότητας…

    Το κείμενο φορτισμένο και όμορφο.
    Χαμένο επεισόδιο, τα σέβη μου ολοψύχως 🙂

    Μου αρέσει!

    1. Και δεν υπάρχει λες στο πίσω μέρος του μυαλού τους καθώς περνούν τα χρόνια αυτή η δεύτερη σκέψη της φροντίδας; Το έχω ακούσει από πολλούς γονείς – και σε κάποιες περιπτώσεις έχω δει και την ξεκάθαρη συναλλαγή ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά τους.

      Μου αρέσει!

    2. Δυστυχώς κάποιοι το έχουν και στο εμπρός μέρος του μυαλού.
      Πχ η μαμά μου θυμίζει από τώρα στ ανίψια, να με φροντίζουν όταν γεράσω, αφού εγώ δεν έχω. 😛

      Μου αρέσει!

    3. Καλά κάνεις. Και τα μεγάλα ανίψια επίσης. Η δε πλάκα είναι που αυτό που εννοεί είναι πως το ΄χει δεδομένο με το μυαλό που κουβαλάω δε θα με ανεχτεί κανείς και θα μαι μόνη μου τότε. Μου έχει μια απέραντη εκτίμηση 😛

      Μου αρέσει!

    4. Βεβαίως και την εκτιμώ, ολόκληρη ετικέτα της έχω αφιερώσει στο μπλογκ:»πέτα τη μαμά απ΄το τρένο». 😛

      Την αγαπώ και την εκτιμώ , αλλά είμαστε σε πολλά αντίθετοι χαρακτήρες. Μοιάζουμε στο πείσμα και την ισχυρογνωμοσύνη , γι αυτό τρωγόμαστε 😉

      Μου αρέσει!

    1. Καταρχάς δεν ήξερα ότι είσαι μητέρα, οπότε επειδή είμαι και λίγο βραδύστροφος σου λέω τώρα πόσο πολύ χαίρομαι που το μαθαίνω! Να είναι πάντα γερά! 🙂
      Δεύτερον, η στάση σου είναι μάλλον το ζητούμενο, ανεξάρτητα από το αν εκείνα όταν και αν χρειαστεί θα σου ανταποδώσουν όσα τους έχεις προσφέρει – επειδή πολύ απλά αυτό θα νιώθουν ότι θέλουν να κάνουν (τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση αυτό συνέβη). Το κείμενο αναφέρεται σε μια παλιότερη εποχή (μέσα ’70) που η αντίληψη για τον σεβασμό και το καθήκον ήταν διαφορετική.

      Μου αρέσει!

  2. Συμφωνώ. Παλιότερα οι συνθήκες ζωής ήταν άλλες, ή μάλλον διατυπώνονταν διαφορετικά. Η γονεϊκή αγάπη ανέκαθεν ίδια ήταν κι έτσι θα παραμείνει (θέλω να ελπίζω).
    Αδυνατώ να σκεφτώ πως περιμένω από τα παιδιά μου να γίνουν νταντάδες μου κάποτε… Ειλικρινά. Θα το θεωρήσω λιγάκι ντροπή για μένα, ως άνθρωπο. Παρόλο που στους δικούς μου ανταποδίδω, όπως κι εσύ σίγουρα, και πολλοί άλλοι, όσα εισέπραξα: φροντίδα, αγπαή, στοργή.
    Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο το να έχεις κατά νου ότι κάποτε αυτά τα πλάσματα που γέννησες για να τα προστατεύεις ή κάποτε να τα αφήσεις πια ελεύθερα, σε έχουν αναλάβει.
    Ανθρώπινο και ηθικό, αν συμβεί.
    Αλλά σίγουρα όχι κατά παραγγελία…

    Το κείμενο αστέρι, στο είπα.
    Μιλάω για γενικότερα πράγματα αυτή τη στιγμή.

    Μου αρέσει!

  3. Στις μέρες μας σίγουρα δεν γίνεται κατά παραγγελία – ακόμα και στην ακραία περίπτωση που το θέλεις, είναι μάλλον αδύνατον να το εισπράξεις αν το ζητήσεις έτσι. Προσωπικά με μεγάλωσαν δύο γονείς που ένα από τα βασικότερα πράγματα που μου έμαθαν είναι να μπορώ να ζω ανεξάρτητος. Όχι ασύδοτος, ανεξάρτητος. Και όταν ήρθε η (πολύ κακιά) στιγμή που έπρεπε να φροντίσω την μητέρα μου το έκανα όχι από καθήκον αλλά επειδή όλο μου το ¨είναι» ένιωθε ότι αυτό θέλει να κάνω. Αυτονόητη φροντίδα με μόνο κίνητρο την αγάπη. Το κάνεις γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να διανοηθείς ότι μπορείς – ή έχεις, ή κυρίως θέλεις – να κάνεις κάτι άλλο. (Οκ, τα προφανή σου λέω μάλλον) 🙂

    Μου αρέσει!

  4. Να’ ξερες πόσο χαίρομαι με όσα μου λες… 🙂

    «…το έκανα όχι από καθήκον αλλά επειδή όλο μου το ¨είναι” ένιωθε ότι αυτό θέλει να κάνω…»

    Σε μισή φράση έδωσες πορτρέτο σου, και χαίρομαι γι’ άλλη μια φορά που σε έχω γνωρίσει…

    Μου αρέσει!

  5. Ευχαριστώ πολύ και τις δυο σας, δεν ξέρω αν θα έχει συνέχεια το συγκεκριμένο, λέω να πάω σε νέες περιπέτειες. (Πάντως φρόντισα να μαζέψω το κείμενο σε μία σελίδα, της βρήκα και μια φωτογραφία να έχει να πορεύεται και την έβαλα στο πλάι 🙂 )

    Μου αρέσει!

  6. Συμφωνώ με τη theorema για την αγάπη των γονιών προς τα παιδιά. Δεν μπορεί ποτέ να είναι ανταποδοτική. Είναι απέραντη, ανεξάντλητη, άνευ όρων.

    Το κείμενο πολύ όμορφο. Περιμένω την ολοκλήρωσή του. 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε